pap logo+text-R.png

online program
''Sharing of practice
VOLUME UP''

PAP vol p.jpg

SHARING OF PRACTICE VOLUME UP

Umjetnička organizacija TRAFIK koja od 2015. godine provodi edukativani program PAP Performing arts program u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu vas poziva na drugu seriju online programa "Sharing of practice VOLUME UP" koja će se održavati subotama tijekom ožujka, travnja i svibnja 2022. godine u terminu od 17 do 19 sati putem Google meet aplikacije.

​​

Za sve zainteresirane sudionike program je besplatan te je potrebno ispuniti online prijavnicu na našoj web stranici:

Preporučujemo da prezentacije pratite na računalu zbog bolje kvalitete prezentiranih materijala.

Voditelj i moderator programa je: Žak Branko Valenta


Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija

PROGRAM:

 

  • Alexandra Madsen / 19.3. / 17.00—19.00 h / online / 'ABSURD IMPROV'

 

  • Marija Šćekić / 26.3. / 17.00—19.00 h / online / 'Crollateral Movement'

 

  • Nataša Pavlov / 09.4. / 17.00—19.00 h / online / 'Svjesnost i pokret'

         

  • Žak Branko Valenta / 23.4 / 17.00—19.00 h / online / 'Duhovno tijelo'

 

  • Sanela Janković Marušić / 07.5. / 17.00—19.00 h / online / 'Terapijski pokret'

ABSURD IMPROV

Alexandra Madsen / 19.3./

17.00—19.00 h / online

O RADIONICI:

Fokus ovog susreta je praktično istraživanje smisla i besmisla u kretanju, ali i u strukturi izvedbe. Temeljni alat istraživanja je improvizacija kroz koju sudionici pronalaze kretnje koje nisu unaprijed rafinirane i zadane kao tjelesni jezik. Taj vokabular se uspostavlja iz aktivne proizvodnje odmaka od onoga što se smatra da “ima smisla“. Time ćemo provocirati dekonstrukciju cjeline kretanja te fragmentarnost izvedbe izbjegavajući sadržaj koji se može prepoznati kao kretnja- značenje, kretnja- kinestetička smislenost ili kretnja- estetski element. Besmisao se ne pokušava “usmisliti“ već pretpostavlja tjelesni i izvedbeni aksiom. Time se i tijelo i struktura vraća na ispitivanje temeljnih motivacija za kretanje, ali i proizvodnje smisla.
“Scenu doživljavam kao mjesto preispitivanja smisla, kao prostora iracionalnosti koji preciznije odražava stvarnost. To je moj način da se nosim sa sobom i sa svijetom.“ ALEX

Alexandra Madsen

O PREDAVAČU:

Umjetnička je ravnateljica i suosnivačica MASA DANCE COMPANY s Ognjenom Vučinićem, ali i autorica brojnih zapaženih predstava (TI, ONA, RAVE (ON)!). Kroz svoju plesnu karijeru djeluje i kao plesni pedagog, educirajući amatere i profesionalce u Hrvatskoj i inozemstvu; suvremeni ples, partnering i improvizaciju. Voditelj je i organizator plesnih edukativnih programa u D/E/P -u koji je dio djelatnosti Masa dance company.
Kao plesačica stekla je dugogodišnje bogato iskustvo kao članica Zagrebačkog plesnog ansambla te u suradnjama s domaćim umjetnicima i institucijama (INK, HNK Ivan Pl. Zajc, Zagrebački plesni centar, Tjedan suvremenog plesa, Plesni centar Tala, Liberdance, Žak Valenta, Liliana Rezsnik, Marjana Krajač i mnogi drugi). Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi “Hermafroditi duše” autora Žaka Valente, a kao koreografkinja, dobitnica je brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. U autorskom duetu s Ognjenom Vučinićem dobitnica je Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura 2011. godine te Grand prix nagrade na 6. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu ''TI'' u produkciji Masa dance company. Autorski je surađivala je s raznim filmskim umjetnicima, redateljima, piscima, glazbenicima, glumcima, vizualnim umjetnicima i dizajnerima. Završava BA studij za nastavnika suvremenog plesa na Odsjeku plesa ADU, a zatim je i diplomirala Dramaturgiju izvedbe na Odsjeku Dramaturgije. Živi i radi u Zagrebu.

CROLLATERAL MOVEMENT

Marija Šćekić / 26.3./

17.00—19.00 h / online

O RADIONICI:

Što je „Crollateral Movement“? Kakva je primjena organskog, somatskog scenskog pokreta polju vertikalne plesne umjetnosti na međunarodnoj ali i nacionalnoj razini? Što podrazumijeva „Teatar Novog pokreta“ kao interdisciplinarno istraživanje iz područja izvedbenih i audio-vizualnih umjetnosti? Glavni predmet istraživanja u većini projekata Marije Šćekić su biomehanika ljudskog, životinjskog i kinetičkog pokreta te „Sinetografija“ – organizacija pokreta tijela, zvuka i svjetla kao glavno obilježje kazališta pokreta u kojemu su elementi audio-vizualne i izvedbene umjetnosti neraskidivi. Tijekom ove radionice polaznici će se upoznati sa svim gore navedenim terminologijama kao i osnovnim načelima umjetničke vizije koja beskompromisno prati rad Umjetničke organizacije Histeria Nova protekla dva desetljeća.

MARIJA ŠĆEKIĆ

O PREDAVAČU:

Koreografkinja i redateljica Marija Šćekić, osnivačica je i umjetnička voditeljica U.o. Histeria Nova i začetnica vertikalne plesne umjetnosti u Republici Hrvatskoj. Diplomirala je koreografija i suvremeni ples na Sveučilištu Concordia u Montréalu (Kanada). Istraživanje ljudske i ne-ljudske forme kretanja glavna je nit vodilja u većini projekata Marije Šćekić. Dobitnica je Priznanja Europske komisije za kreativnost, inovativni umjetnički izričaj za zaštitu prirode (Modulacija oblik 2, 2007.) te Posebnog priznanja Europske Unije za podršku razvoja kulturnog poduzetništva u RH (2007. EDE) te Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolje plesno djelo u cjelini (2006. Sjena). Predstavom Human Error (2007). započinje program razvoja 3D plesnog teatra gdje spaja suvremeni ples i IT Embedded Inteligence tehnologiju (Bytelab d.o.o.). Dugi niz godina radi kao pedagoginja za Ansambl LADO u Zagrebu koji napušta zbog funkcije Direktorice plesnog odjela Umjetničke akademije u Reykjaviku na Islandu gdje ostaje godinu dana. Po povratku u Hrvatsku, prihvaća funkciju voditeljice Škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku gdje radi punih 7 godina. Od 2015. postaje suosnivateljicom Vertical Dance Forum međunarodnog projekta sufinanciranog sredstvima Eurospke Unije te 2018.godine pretvara grad Zadar i općinu Starigrad Paklenica (Nacionalni park Paklenica) u vodeća mjesta vertikalnog plesa na međunarodnom nivou.

SVJESNOT I POKRET

Nataša Pavlov / 09.4./

17.00—19.00 h / online

O RADIONICI:

Namjera radionice je osvještavanje unutarnjih suptilnih veza i funkcija u tijelu i kretanju iznutra. Procesom  opuštanja i introspekcije osluškujemo tijelo koje nosi  memoriju zapisanu u stanicama, organima,tekućinama i energiji.Fokus rada je na pokretu iz kralježnice i tri unutarnja centra. Prolazimo istraživanje sebe i tijela plesom,otvaramo unutarnji mikrosvemir koji stvara autentični, prirodni pokret kojeg dalje uz improvizacijske puteve kreiramo vani.Svjesnost tijela i pokreta uvelike nam omogućuje otkriti nove načine i puteve protoka vlastitog sebe kroz tijelo.

Nataša Pavlov

O PREDAVAČU:

Interdisciplinarna umjetnica, akademska slikarica, plesačica te autorica izvedbi koje su orijentirane ka plesnoj i glazbenoj improvizaciji u kojima radi pokret, zvuk i video. Neke od autorskih izvedbi koje je radila su: Spektralni pomak, Varijacije bez ponavljanja, Introspekcija, Protok, Osjetljivost prostora itd. U području plesa počinje sa suvremenim plesom te se postepeno sve više posvećuje svom vlastitom istraživanju svjesnosti i tijela kroz plesnu improvizaciju. Samostalno istražuje ples, pokret i unutarnji razvoj duše u različitim prirodnim ambijentima. Okrenuta je i radu sa energijom, samoiscjeljenjem, meditacijom, biljkama i masažama. Sva svoja iskustva prenosi u različitim djelima i radionicama koje su također i polje istraživanja. Radionice vodi niz godina u Splitu,Kaštelima i na Visu.

 

DUHOVNO TIJELO

Žak Branko Valenta / 23.4./

17.00—19.00 h / online

O RADIONICI:

U svojoj prezentaciji izvedbeni umjetnik Žak Valenta sa  aznovrsnom dugogodišnjom umjetničkom praksom otvoriti će uvijek intrigantno pitanje, kako za izvedbene umjetnike tako i za teoretičare, o povezanosti DUHA i TIJELA. Valenta će se također osvrnuti na vlastitu praksu kroz svoje radove nastale u područjima fizičkog kazališta, mime, suvremenog plesa, dramskog kazališta i euritmije te na osobno izviđačko iskustvo veze ovih dvaju važnih segmenata svakog čovjeka s naglaskom na izvedbene umjetnike čiji je glavni alat ekspresije tijelo i duh. Pokušati ćemo detektirati kako svaka od spomenutih grana izvedbenih umjetnosti tumači ''izvornost pokreta''. U sklopu reprezentacije razgovarati ćemo o različitim interpretacijama i terminologijama kojima se opisuje ovaj fenomen nerijetko orisutan u suvremenim izvedbenim praksama ali i naslijeđu različitih šamanskih i ezoteričnih praksi koje koriste umjetnici plesa i pokreta na netradicionalne načine. Prezentacija uključuje i vježbe kao i online diskusiju.

Žak Branko Valenta

O PREDAVAČU:

Plesač, koreograf, kazališni redatelj, mimičar, dramski i filmski glumac, euritmist plesni i kazališni pedagog. Diplomirao je na School of physical theatre u Londonu, izvedbene umjetnosti na MAPA Moving Academy for Perfoming Arts u Berlinu te euritmijsku umjetnost na Eurythmeum Stuttgart. Jedan je od osnivača kazališne skupine TRAFIK, jedne od prvih nezavisnih produkcija u Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci za koju nastupa i koreografira od 1998. Kao izvođač i autor surađivao je s brojnim domaćim i stranim umjetnicima i grupama. Kao pedagog surađivao je u brojnim formalnim i neformalnim edukativnim programima u izvedbenim umjetnostima. Za kolektivnu igru u predstavi ''Imago'' u režiji Nataše Lušetić 1998. godine dobio je najvažniju državnu nagrafu za umjetnost Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost. 2010. nominiran je za nagradu Hrvatskog kazališta za najbolju mušku plesnu ulogu u predstavi ''7''. 2014. godine s predstavom ''Hermafroditi duše'' nominiran je za najbolju plesnu predstavu u Hrvatskoj u kazališnoj sezoni 2013./14. Član je vijeća HZSU za dodjelu statusa samostalnog plesnog umjetnika. Trenutno živi i radi na relaciji Rijeka-Zagreb gdje surađuje u različitim edukacijskim i izvedbenim projektima te kontinuirano od 2015. vodi PAP program u suradnji TRAFIKA i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

TERAPIJSKI POKRET

Sanela Janković Marušić / 07.5./

17.00—19.00 h / online

O RADIONICI:

Terapijski aspekt pokreta i plesa star je koliko i sam pokret i ples, ali profesija terapije pokretom i plesom nastaje tek u 20.st. Temeljna premisa terapije pokretom i plesom je da su tijelo i um nerazdvojivi dio iste cjeline te da promjene u kretanju utječu na cjelokupno funkcioniranje. Pokret kao naš primarni neverbalni jezik komunikacije odražava našu osobnost, raspoloženje, nivo energije te govori o načinu povezivanja s drugima i osobnim uvjerenjima o sebi i svijetu u kojemu živimo. Spontano izražen pokret ima snažno terapijsko djelovanje koje potiče proces samo-osvještavanja, omogućava ekspresiju emocija, direktno pristupa potisnutim sadržajima zabilježenih u memoriji tijela, podiže raspoloženje, povezuje s drugima, a izveden u grupi pojačava snagu svoje namjere. Pokret i ples su sredstvo komunikacije, bilo umjetničke, ili svakodnevne, ali i potencijalne transformacije osobnih uvjerenja i obrazaca ponašanja koja vodi prema novim uvidima, novim načinima funkcioniranja, razmišljanja i povezivanja s drugima. Kreativni procesi u kretanju jednako aktiviraju i desnu i lijevu stranu mozga. Izlaganje novim kreativnim sadržajima u raznim oblicima plesne improvizacije koji originalno dolaze iz plesno-umjetničke baštine, svaraju se novi neurološki putovi u mozgu koji poput 'hardvera' omogućuju postavljanje novih osobnih iskustvenih 'softvera' utječući tako na integraciju novih misaono-emotivno-motoričkih obrazaca reprogramirajući stare. Cilj predavanja je podijeliti osobno i profesionalno iskustvo primjene terapijskog aspekta pokreta i plesa s osvrtom na kreativni proces u terapiji pokretom i plesom u odnosu prema kreativnom procesu umjetnčkog stvaranja.

20220429_172858.jpg

O PREDAVAČU:

Sanela Janković Marušić, plesna umjetnica, psihoterapeutkinja pokretom i plesom te docentica umjetnosti iz područja scenskog pokreta. Voditeljica je Poslijediplomskog specijalističkog studija Kreativne terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, prvog sveučilišnog studija ove vrste u Hrvatskoj i široj regiji, predsjednica je Hrvatske udruge za psihoterapiju pokretom i plesom HUPPP, delegat iz Hrvatske pri European Association Dance Movement Therapy EADMT te majka dvoje djece. Diplomirala je sveučilišni studij suvremenog plesa London Contemporary Dance School pri Sveučilištu Kent u Canterbury-u, UK. Dodatno završava 4-godišnju edukaciju Psihoterapije  pokretom i plesom (Dance Movement Psychotherapy) pri 'Terpsichore', kreiranu prema standardima EADMT (Europsko udruženje plesnih terapeuta) te 1-godišnji sveučilišni program nastavničkih kompetencija pri Katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Prijavi se na
Sharing of practice VOLUME UP!

Hvala na prijavi!

Prijave više ne primamo.