pap logo+text-R.png

online program

''PAP u izolaciji''

unnamed (5).jpg

DIJELJENJE PRAKSE / SHARING OF PRACTICE

Umjetnička organizacija TRAFIK u suradnji s MSU Zagreb Vas poziva na: online program “PAP U IZOLACIJI”.


Riječ je o seriji predavanja i radionica u digitalnom formatu s temom Dijeljenje prakse / Sharing of practice.

Za sve zainteresirane sudionike online program je besplatan te se održava putem Google Meet aplikacije.

 

Dio programa koji se održava uživo, plaća se iznosom drop-in termina PAP-a  (70,00kn).


-za članove PAP-a cjelokupan program je besplatan-


Prijave se vrše putem web online prijavnice:
www.pap-performing.com/papuizolaciji

PROGRAM:

 

  • Sharda Maxine Harrison / 17.4./ 11.00—13.00 h / online / 'Digital touch'

 

  • Andrej Mirčev / 24.4. / 11.00—13.00 h / online / 'Auto-poetičko presijecanje teorije'

 

  • Sellena Beram / 1.5. / 11.00—13.00 h / online /

          2.5. / 15.00—18.00 h / MSU / 'Transmedijalnost izvedbe'

  • Mersiha Messiha / 8.5. / 11.00—13.00 h / online / 'Sevdah Body'

 

  • Vera Mitrović Vrbanac / 15.5. / 15.00—18.00 h / online-uživo MSU / 'Tijelo u službi inspiracije'

Digital Touch

Sharda Maxine Harrison / 17.4./

11.00—13.00 h / online

O RADIONICI:

Umjetnica Sharda Maxine Harrison u svom radu koristi mješavinu plesa, borilačkih vještina i vježbi disanja koje će podijeliti sa sudionicima programa. Kroz ove prakse dahom i pokretom povezujemo se sa svojim tijelima, osjećajima i sobom. Prezentacija je namijenjena profesionalnim izvođačima ali i laicima. 2019.godine tijekom rada na svojoj master disertaciji pokrenula je istraživački program u području pedagogije i prakse u izvedbenim umjetnostima s fokusom na neizvođače u razumijevanju povezanosti tijela i uma i opće dobrobiti čovjeka.U dvosatnoj online radionici Sharda će pokušati inicirati duhovno dodirivanje sudionika što se kako naglašava može usporediti s svojevrsnim meditativnim ugođajem. Digitalni dodir je možda i mekši i nježniji od fizičkog no jednako može pomoći sudionicima osloboditi i tijelo i um kako bi uživali i bili u sadašnjem trenutku što je Shardina životna i umjetnička filozofija.

received_497736808077508.jpeg

O PREDAVAČU:

Sharda Harrison singapurska je performerica, glumica, pedagoginja i televizijska voditeljica. Diplomirala je na LASALLE COLLEGE OF THE ARTS SINGAPORE BA (HONS) ACTING 2019-2020 LASALLE COLLEGE OF THE ARTS SINGAPORE MA Arts Pedagogy And Practice u Singapuru. Njezina je praksa utemeljena u glumi i psiho dramskom kazalištu s elementima fizičkog kazališta i istočnjačkih borilačkih vještina. Na temu glume, najnovija Shardina scenska produkcija je 'The Son', kazališta Pandemonium. Sharda je tijekom svoje karijere nastupala u brojnim glavnim i sporednim ulogama surađujući sa brojnim singapurskim kazalištima od kojih su važniji , Wild Rice, The Necessary Stage , Theatreworks, Toy Factory, Drama Box i Cake Theatrical Productions i dr . U više od desetljeća iskustva glume na kazališnoj sceni, Sharda se bavila raznim kazališnim žanrovima od klasičnog dramskog do kazališta pokreta, tradicionalnog azijskog kazališta do multilingualnog kazališta pristupajući svim svojim ulogama kroz glumačku i fizičku kazališnu metodu. 2013. godine Sharda je osnovala vlastitu kazališnu družinu ‘Teatar Pink Gajah’ u kojoj djeluje kao autorica i izvođačica.

 

Link biografije:

Auto-poetičko presijecanje teorije

Andrej Mirčev / 24.4. /

11.00—13.00 h / online /

O RADIONICI:

Strukturirajući radionicu kao multimedijalni lecture-performans u čijem je fokusu izlaganje poetičkih movensa vlastite prakse, rekonstruiraju se tematske opsesije od kojih su sazdani umjetnički radovi/projekti. Na probu će biti stavljeni različiti literarni, teorijski i izvedbeni alati koji rezultiraju audio-vizualnim inscenacijama usidrenim u nastojanju da se dešifriraju proturječna gibanja povijesti i načini njihovog (fikcionalnog) upisivanja u tijelo. Istodobno, predavanje problematizira čvrste granice između medija, re-aktualizirajući fragilne pejzaže sjećanja i kretanje u zonama višestrukih subjektivacija: od teoretičara i pedagoga u visokom školstvu do dramaturga na nezavisnoj sceni, freelance likovnog umjetnika i kustosa.

unnamed (3).jpg

O PREDAVAČU:

Aktivan kao znanstvenik u polju studija izvedbe, kritičke teorije i vizualnih studija, Andrej Mirčev djeluje na presjecištu teorije, prakse i pedagogije. Doktorirao je 2011. godine na Freie univerzitetu u Berlinu s radom na temu intermedijalnih interferencija između kazališta, plesa i likovnih umjetnosti. Usporedo sa znanstvenom karijerom, Mirčev djeluje i u području vizualnih umjetnosti odnosno dramaturgije i kustoske prakse, razvijajući projekte koji kritički propituju fenomene otuđenja, traume i društvenog zaborava. Trenutno je gostujući profesor na Fakultetu za umjetnosti i dizajn u Karlsruheu, odnosno suradnik u nastavi na Odsjeku za scenografiju Umjetničkog univerziteta u Berlinu i Institutu za teatrologiju u Berlinu. Živi i radi u Berlinu.

Transmedijalnost izvedbe

Sellena Beram / 1.5./ 11.00—13.00 h / online

O RADIONICI:

Tijekom dijeljenja prakse o transmedijalnosti unutar izvedbe, prvog dana radionice prolazimo teorijsko upoznavanje s različitim medijskim formama te njihovim alatima za oblikovanje performativnog medijskog sadržaja. Odnos intermedijalno-multimedijalno-transmedijalno analizirati ćemo i upoznati kroz prezentacijske radove te istraživati njihov narativni diskurs kao i mogućnosti njihove implementacije u živu izvedbu. Drugi dan praktičnog djela rada, kroz plesne sekvence, uspostavlja se odnos dueta kamere i izvođača, performativnosti pred kamerom, naracije no i estetike s naglaskom na medij fotografije (foto-performansa) i videa.

unnamed (1).jpg

/ 2.5. / 15.00 -18.00 h / MSU

O PREDAVAČU:

Sellena Beram plesni je umjetnik, djeluje kao autor, koreograf i plesač te nakon raznih edukacija u izvedbenim umjetnostima, pohađa stručni sveučilišni studij transmedijske dramaturgije. Suosnivačica je umjetničke organizacije MADE za izvedbene umjetnosti I multimediju, registrirane pri Ministarstvu kulture I medija unutar koje djeluje kao umjetnička voditeljica,autorica u području inovativnih, interdisciplinarnih I intermedijskih praksi u izvedbenim umjetnostima. Kroz radove razvija praksu transmedijskih formi vizualnih I izvedbenih umjetnosti te koristi prostor eksperimenta I istraživanja raznih hibrida I obrazaca unutar umjetničkih prostora. Djeluje kao izvođač, koautorica I dokumentaristica te surađuje u domaćim I međunarodnim izvedbenim radovima I projektima.


Link biografije: 

Sevdah Body

Mersiha Messiha / 8.5. /

11.00—13.00 h / online

O RADIONICI:

Suvremena plesna umjetnica Mersiha Mersihović kroz transnacionalnu Bosnu i Hercegovinu njenu etnografiju preciznije narodnu glazbu i ples sevdah prožet ezoteričnim značenjima iz sufizma zanima poroznost tijela. U svom autorskom radu SEVDAH BODY s kojim je gostovala u brojnim europskim i svjetskim festivalima, a koji će poslužiti kao baza za dijeljenje njene prakse sa sudionicima Mersiha produbljuje pitanje veza između tijela u pokretu, zvuka i društvenih struktura, uzimajući okvir Sevdah kao metaforu za postavljanje identitetskih pitanja ženske tjelesnosti, etničke i rasne pripadnosti u odnosu na naciju, državljanstvo i nacionalnost.Razmatrati će se i pitanja, kako se tijela specijaliziraju nasprem okoliša? Stvaramo li tijelom zemljopisna područja i crtamo granice? Koliko i kako vrednujemo tijelo. Što je SEVDAH Body?

F46A3D8E-31CA-407A-86BC-9F10C4369F76.jpg

O PREDAVAČU:

Mersiha Messiha je transdisciplinarna umjetnica sa sjedištem u Mostaru / Brooklynu koja radi s elementima plesa, zvuka, kazališta, crtanja, pisanja i etnografije kako bi se pozabavila većim društvenim problemima u globaliziranom svijetu. Messihin rad predstavljen je na međunarodnoj razini i uživala je predavati u Juilliard School of Dance; Sveučilište Princeton; Odsjek za kazalište i ples na koledžu Grinnell, Iowa; Odjel za kazalište i izvedbu, između ostalog, na Sveučilištu Wits u Johannesburgu, Južna Afrika. Messiha je doktorirala ples na Kalifornijskom institutu za umjetnost i magistrirala studije izvedbe na Umjetničkoj školi Tisch, NYU.


Link biografije:

Tijelo u službi inspiracije

Vera Mitrović Vrbanac /15.5. /

15.00—18.00 h / online-uživo MSU

O RADIONICI:

Cilj radionice je osvještavanje osobnog procesa u kojem detektiramo i postavljamo referentni okvir i pripremamo tijelo u stanje akcije, izvedbe i/ili njegovih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti za određenu aktivnost. Kroz premisu edukacije i odgoja samokontrole vlastitog tijela, bavit ćemo se osvještavanjem kinestetičkih osjeta (napora, snage, kretanja i položaja tijela u prostoru) i osvještavanjem pojma balansa u cilju usmjerenosti na postizanje ravnoteže alatima tehnika opuštanja i programiranja treninga kao tjelesne aktivnosti.

unnamed (2).jpg

O PREDAVAČU:

Osnivačica i voditeljica Studia za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo STUDIO 23 u Karlovcu, u kojem djeluje kao pedagog, koreograf i voditelj Studia, od 1988. godine. Studijem na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stekla je zvanje višeg stručnog trenera za fitness, a daljnjom edukacijom proširuje svoja znanja koja implementira u praksu edukacijskih plesnih programa, rekreacijskih programa i specijaliziranih programa za sportaše. Educira se u Emmet tehnici, kao obliku tjelesne terapije, Autogenom treningu, kao tehnici duboke relaksacije, te Yoga tehnikama disanja i energiziranja. Uz pilates i individualne programe koje podučava u vlastitom Pilates studiu, osmislila je i jedinstvenu metodu „Kretanje u ravnoteži“ u kojoj spaja znanja i iskustva u jedinstvenu plesnu praksu.

Prijavi se na

PAP u izolaciji!

Radionica na koju se prijavljujem:

Hvala na prijavi!

Prijave više ne primamo.