pap logo+text-R.png
balet_edited.png

Plesno-scenske radionice za djecu Umjetnost kroz pokret - Mi plešemo!

Muzej suvremene umjetnosti u suradnji sa Performing Arts Program (PAP) i Umjetničkom organizacijom Trafik predstavlja plesno-scenske radionice za djecu Umjetnost kroz pokret - Mi plešemo!

 

Plesne radionice namijenjene su djeci od 7 do 12 godina i u potpunosti su prilagođene dobi i mogućnostima djeteta, te ne zahtijevaju prethodno poznavanje plesnih vještina ili scensko iskustvo.

Zašto izabrati ples i scensku umjetnost?

   

Korištenje plesnih i scenskih sadržaja i znanja u radu s djecom utječe na uistinu mnogo stvari u razvoju djeteta. Osim na razvoj motoričkih sposobnosti, pokret utječe i na razvoj kreativnosti, ritmičnosti, harmoničnosti i ljepotu kretanja  u djece. Također, od najranije dobi u djeteta će se razvijati osjećaj za lijepo i pravilno držanje tijela i sklonost ka umjetničkom razmišljanju.

 

 U plesnim radionicama „Mi plešemo!“ djeca će upoznati plesne i scenske  tehnike i prakse, te razvijati imaginaciju kroz igru i pokret. Kroz zanimljive plesne sekvence, kreativne zadatke i improvizacije, djeca će istraživati raznovrsne plesne tehnike - od suvremenih plesnih tehnika, kontakt improvizacije, fizičkog kazališta, euritmije,  klasičnog baleta do hip hopa i street dancea. Osnovna karakteristika plesnih radionica “Mi plešemo!” jest poticanje djece na kretanje uz korištenje mašte, te buđenje kreativnosti pri osmišljavanju plesnih sekvenci.

  

Upoznavajući se s vlastitim tijelom kroz niz plesnih zadataka, djeca će usvajati osnovne improvizacijske vještine. Koristiti će alate iz suvremenog plesa (tri nivoa kretanja/ brzina/ opseg pokreta...), razvijajući svijest o vlastitom tijelu, kao i o kretanju unutar grupe i prostora u kojem se nalazimo, te buditi maštu.

 

  Kroz igru se lakše uči pa su neki od zadataka upravo to, igra. Neke od igara na satu spadaju u klasične dječje igre, no one se mijenjaju iz sata u sat, a služe tome da djeca odmore glavu kako bi zadržala koncentraciju do kraja i biraju se ovisno o trenutnom fokusu rada.

  

Dio sata podređen je zadanim vježbama. Vježbe su osmišljene kako bi djeci pomogle usvojiti osnove pravilne posture tijela (poseban fokus stavljam na gležnjeve i koljena, čiji pravilni položaj može znatno utjecati na posturu te na smanjenje tegoba, odnosno dobrobit cijeloga tijela u kasnijoj dobi). Kroz zadane vježbe raditi ćemo i na aktivaciji trupa, aktivnom istezanju, stabilizaciji i pokretljivosti cijeloga tijela te razvijanju osjećaja za ravnotežu I koordinaciju.

 

 

Tijekom cijele godine polaznike ćemo poticati da razviju svoje individualno kretanje i prilagode ga svom tijelu i sposobnostima. Na kraju godišnjeg ciklusa polaznici će se predstaviti završnim radom – plesnom predstavom koja će biti izvedena u dvorani Gorgona.

Radionice se održavaju subotom od 16 do 17:30 u Muzeju suvremene umjetnosti, dvorana Školica.

 

Svakome od polaznika se individualno pristupa, te će stoga grupe biti formirane do maksimalno 15 polaznika.

Mentor programa je Žak Branko Valenta plesni i kazališni pedagog i umjetnički ravnatelj TRAFIK TEATRA i PAP programa.

INKLUZIJA

 

 Muzej suvremene umjetnosti kroz sve svoje programe i radionice poseban naglasak stavlja na uključivanje i jednakost pa su tako i na naš plesni program za djecu posebno dobrodošla i djeca s invaliditetom uz prisutnost asistenta ako voditelji procjene da je potrebno.

 

 

Mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti, dvorana Školica

 

Trajanje: 90 minuta 1 x tjedno, subotom od 16 do 17:30 sati

 

Voditelji: Žak Branko Valenta i Irena Đurkesac

 

Mentor: Žak Branko Valenta / koreograf, plesač i kazališni pedagog /

 

Početak: 9.10.2021  – kraj 20.06.2022

 

Cijena radionice je mjesečno 200 kn . Na plaćanje godišnje članarine odobravamo popust od 10%.

Prijave slati na edukacija@msu.hr a za sve informacije tu su 

Žak – 095/802-5801 

Irena - 091/456-9601 

 

Podatci za uplatu :

U opisu plaćanja navesti: MI PLEŠEMO /IME I PREZIME DJETETA

Umjetnička organizacija TRAFIK

OIB 23399211423

IBAN : HR 7823600001102334611

*Tijekom državnih praznika i blagdana, te za vrijeme školskih praznika program se neće  održavati.

**U sklopu programa "MI PLEŠEMO " MSU i TRAFIK održavati će  tijekom sezone 2021/22  jednu subotu mjesečno i BESPLATNU radionicu za svu djecu s naglaskom na INKLUZIJU i socijalnu uključivost  djece s lošijim materijalnim mogućnostima i posebnim potrebama.

O voditeljima

Žak Valenta

 

Izvođač, koreograf, redatelj i kazališni pedagog I euritmist. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu, Eurythmeum akademiji u Stuttgartu, a usavršavao se kroz programe poput Mime school u Amsterdamu, School for new dance development, Moving Academy for Performing arts u Berlinu. Nastupa u brojnim inozemnim I domaćim plesnim I kazališnim projektima kao i na filmu i videu. Trenutno radi I živi u Zagrebu gdje kreira I umjetnički vodi umjetničku organizaciju TRAFIK, umjetnički vodi PAP program za izvedbene umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti, režira, koreografira i predaje fizički teatar i ples u Dramskom studiju za djecu I mlade Zaprešić, djeluje u EU projektima (Migrant bodies moving borders) te surađuje u različitim institucionalnim i van institucionalnim kazališnim projektima.Član je zajednice samostalnih plesnih umjetnika, nominiran nekoliko puta za nagradu hrvatskog glumišta, dobitnik nagrada Žar ptica za predstavu Moje tijelo u produkciji GKL Rijeka te nositelj nagrade Vladimir Nazor za kazališnu  umjetnost.

 

 

 

Irena Đurkesac

 

Irena Đurkesac, rođena 1961. u Zagrebu, gdje živi i radi. Završila školu za klasični balet kod Silvije Hercigonje i kao profesionalni plesač plesala u Zagrebačkom plesnom ansamblu (1979–1990). Od 1990. umjetnički je voditelj Plesnog studija Pir, gdje radi s djecom školskog i omladinskog uzrasta. Članica je PAP Performing arts programa pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u kome realizira brojne grupne i individualne nastupe. Posebno je nadahnjuje dječje viđenje svijeta i način na koji se dječji svijet pretače u umjetnički plesni izraz.